nuffnang

Selasa, 6 Disember 2016

Recycle alat CI anda?

Salam semua.Apa khabar.Ini merupakan post terbaru saya setelah lama berhenti menulis.Ini kerana selain kekangan kerja lebih masa di sebuah restoren pada waktu malam,saya juga kekeringan idea untuk menulis mengenai Implan koklea dan alat-alatnya.

Namun baru-baru ini cable coil Ci Nucleus 5 saya telah mengalami kerosakan.Tanda-tanda kerosakan kabel Nucleus 5 ialah seperti dibawah
  1. Lampu berwarna kuning menyala berkelip-kelip setelah switch on
  2. Remote control memberi amaran "CANNOT DETECT" Ci anda
  3. Semasa memakai Ci,anda akan mendengar bunyi seperti tersangkut-sangkut atau seperti on off on off.Itu petanda awal Cabel Coil anda mula rosak.
Kos bagi menukar Coil Cable Nucleus 5 ialah sebanyak RM280 termasuk GST(GST sesuatu yang tidak digemari saya kerana membebankan).


Namun setelah saya berfikir banyak kali mengenai kos yang diambil,entah mengapa saya terfikir mengenai coil cable lama yang dilabelkan ROSAK oleh saya.Untuk makluman,saya telah memiliki 3 Coil cable sebelum ini,namun telah rosak kerana tidak dapat detect dengan Ci.Saya telah mencuba memasang Coil lama ini kepada Ci saya dan hasilnya ianya berfungsi.Ketiga-tiga Coil lama saya BERFUNGSI dengan baik.

Ini menggembirakan saya kerana sedia maklum akan kos menukar cable baharu yang tinggi.Coil Cable lama ini mampu berfungsi dengan baik seperti biasa cuma bila berlaku keadaan berikut,ianya gagal berfungsi.

  1. Cuaca panas dan anak banyak berpeluh.Coil lama ini sudah longgaqr dan tidak kuat melekap dan membolehkan air peluh meresap masuk.
  2. Apabila anak terkena hujan atau basah
  3. Coil cable longgar kerana pengerakan kulit kepala(memang sedia maklum yang coil cable ini sudah longgar).          
 Namun terdapat cara mengatasinya sekaligus membolehkan kita berjimat sementara menanti cukup duit membeli coil cable yang baru.Caranya ialah mengeringkannya di dalam Zephry atau membawa 2,3 coil Cable lama sebagai tambahan.Contohnya jika tengah menggunakannya tiba-tiba rosak,bolehlah menggunakan Coil lama tambahan tadi.Satu lagi petua menggunakan Coil ini ialah menekan bahagian hujung Coil Cable yg bercantum dengan Ci anda.Ini kerana sambungan telah longgar dan dengan menekannya,ianya akan bersambung semula.Cara ini hanya berkesan jika alat Ci anda tiba-tiba off walaupun anda tahu ianya tidak basah atau berpeluh.

Selain itu,Coil lama juga masih boleh digunakan tanpa sebarang masalah.Saya telah menggunakannya dan sehingga sekarang tiada masalah.


Sekian,Sharing is Caring.Diharap perkongsian maklumat ini dapat membantu ibu bapa atau mereka yang menggunakan Nucleus 5 untuk bertahan seketika sementara mengumpul wang membeli Coil Cable serta Ciol yang baru.Sekian.....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan